Saturday, 22 July 2017

Sorghum in tomato sauce / Sorgo w sosie pomidorowym/ Сорго в томате

serce/heart/сердце

Drodzy Czytelnicy! Niniejszym, witam Państwa bardzo serdecznie i zachęcam do zapoznania się z tym oto, niżej przedstawionym, przepisem kulinarnym. W rzeczy samej, chodzi o bardzo smaczny sos do pizzy - ja jednak odkryłam już wiele lat temu, iż ten sos jest bardziej uniwersalny i nadaje się do wielu rzeczy. Dziś przedstawię Państwu danie takie oto, które zwać można gęstą zupą, ale jak jest mniej płynne, może też być sosem...

Dear Readers! Always great to have you here! Welcome, welcome! I want you to know my recipe for sorghum in tomato sauce.  The matter is, that I got a brilliant idea about that tomato sauce. In the cookbook, this is simply a sauce for pizza, but I had the blast! It seems to be very versatile sauce recipe - I thought for one day, lol. Today I am going to share with you a square meal - it could be a thick soup, and if you make it less liquid it will become a sauce.

Дорогие читатели !Так вот, привет Всем, и сегодня я хочу Вас познакомит с таким вот кулинарным рецептом. Это есть очень вкусный соус к пицце. Я однажды налетела на мысль что этот соус годится для пиццы не только. Он в самом деле очень всесторонний. Я сегодня укажу Вам на такую дачу, которая может быть густым супом, но как плавает меньше становится соусом.



Czy mieliśta w chałupie swojej już takie oto  proso afrykańskie, zowie się ono sorgo? Jeśli nie, zachęcam ja do zakupu owego produktu, gdyż jest to naprawdę niedrogie, zdrowe, i we francuskiej telewizji widziałam program o Afryce, gdzie mówili o uprawach właśnie tego. Więc, w rzeczy samej, to nie wymaga dużo nawozu w uprawie więc jest jakby w kierunku bio... Smak tego jest moim zdaniem bardzo łagodny, no ale słyszałam też interesującą opinię, mianowicie że to nie ma w ogóle smaku ( tak też można powiedzieć). Jest więc bardzo praktyczne!

Do you know this sorghum seeds? This is from Africa, and full of advantages - not pricey, wholesome, and lately I have seen a documentary in French tv. In this programme I saw African farmers, who were harvesting their sorghum, and I have known from this documentary, that sorghum does not need bigger amount of fertilizers. Therefore, this agriculture is alike to bio farming - sounds good. If it comes to talk about the taste of it... Yeah, well... It has no taste. Taking it proof, I  feel the taste, it's very mild, but other people said that it has not... This is not bad! Very versatile!

У Вас ли были уже дома такие зерна сорго? Если нет, я рекомендую их, потому что недорогое, здровое, и я во французской телевидении видела кинодокумент об обработке сорго в Африке. Они там говорили в этом фильме, что сорго не требует много удобрения, так это похожее к био. Знаете, сорго не имеет вкуса... Я чувствую что-нибуд, но другие люди сказали интересующее мнение что это нет вкуса. Это тоже правда...  





Najpierw, zawsze trzeba namoczyć te ziarna, ja zostawiam na noc, potem gotują się dość długo. Przepis na sos jest właśnie z tego segregatora.

Эти зерна надо сначала намочить я оставляю их на ночь потом кипят достаточно долго. Рецепт именно из этого скоросшиветеля.

Firstly, you have to soak these seeds. I use to leave it into water for the night. Then it is cooking quite long. On the display down below you see the cookbook, where I found the sauce recipe.



Teraz robimy sosik. Ingrediencyje potrzebne ku temu: pół cebuli, olej, puszka pomidorów
( albo kilka świeżych, bez skórki), sól, zioła np: suszona bazylia, suszone oregano, łyżka koncentratu pomidorowego ( ja daję ketchup łagodny). Cebulę trzeba pokroić i zeszklić na oleju. Potem dodać te pomidory, znaczy się przetarte, ale to chyba zrozumiałe, no i te zioła, sól i ketchup/koncentrat i tak to  smażyć żeby sobie zgęstniało, mieszając to...

So we are going to make this sauce. Ingredients: A half of onion, oil to fry, tin of tomatoes or a few fresh tomatoes, without a skins, salt, dried basil, dried oregano, one table spoon tomato concentrate or simply  mild ketchup. We have to chopp the onion and fry it on oil, then add tomatoes and all the ingredients. We should fry it until quite thick.

Мы теперь делаем  этот соус. Компоненты: пол лука, масло, банка помидоров или несколько свежий без кожицы, соль, сушеная душица, сушенный базилик, ложка томато-пасты, но я временами даю кетчуп. Мы сначала лук немного жарить на масле, и добавляем помидоры и остаток компонентов. Варим целых сгустится.




Ja ostatnio zrobiłam tyle, że na dwa dni miałam i sobie to zżerałam - pierwszego dnia z foką ( foccacią z piekarni ) i drugiego z takim pankejkiem pszenno- gryczanym, naprawdę super pożywne i niedrogie.

I made a lot of mine tomato sauce sorghum, so I was having it during two days. In the first day I was eating it as a soup, very rich and thick, indeed! I ate it with foccacia bread, which I had from the bakery. In the next day I made the pancake , this is from wheat flour mixed by myself with buckwheat flour. Very cheap and good dishes.

Я сделала себе много этого сорго в томате, что я имела на два дни. Я в первый день купила в пекарне хлеб фокачя и съела это как суп. На следующий день я исрекла такой панкэйк по мукам пшеничной и гречневой и, в самом деле, можно тем наесться. И недорого!




Wiecie,  pomidory są teraz bardzo tanie. Wyobrażam  sobie, że jestem w Afryce, w jakiejś miłej i przytulnej chatce, hoduję kilka kóz i mam jedną parę chińskich tenisówek.

Here in Poland actually a tomato season has been running, therefore tomatoes are very cheap. And my imagination is going big way! I picture myself somewhere in Africa, living in some cosy and nice country house, along with several goats and with one pair of Chinese sneakers.


У нас в Польше помидоры очень дешевые об этом времени года. Я вообще воображаю что я живу в Африке, в уютной и милой издушке, у меня несколько коз и одна пара китайских спортивных туфель...


www.france24.com

14 comments:

  1. As usual interesting post! Thanks a lot)

    ReplyDelete
  2. Про Африку рассмешила:) Фото кошечки чудесное!
    Что -то сарго не покупаю. Надо обратить внимание.

    ReplyDelete
    Replies
    1. У нaс это стоит примерно 2 злотые, это есть задешево. Можно тоже помолоть на муку и дать к тесту, но я не делала этого еще. В Эфиопии делают пироги по муке сорговый, пшеничной, и еще что-тоно я не помню...

      Delete
  3. I didn't know about those seeds! It truly looks very delicious :) your cat seems to be interest too! Eheh.
    The Fancy Cats

    ReplyDelete
    Replies
    1. I have read on the packaging that it is also known as a flour, which you can add to a cake, and I saw another documentary about Ethiopia this time, where people are making something like crepes from three flours, wheat, sorgo and one I forgot... :)

      Delete
  4. Great soup! Thanks for sharing! 😘😘😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. I will make this soup again soon :-)

      Delete
  5. Great recipes!
    thank you for sharing!
    http://sepatuholig.blogspot.com
    instagram @grace_njio

    ReplyDelete
  6. That looks like a very healthy food, I think I would like this as I like quinoa and many other types of grains.

    www.busyandfab.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, sorghum is a wholesome product, quinoa I also know, although my favourite is sorghum :-)
      Mercy, I cannot enter your site, I have been trying for two days! And every other site is opening with no problem.

      Delete
  7. That yummy tomato source and your imagination are so wonderful!!
    I would love to try it :)

    akiko
    www.akikohiramatsu.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. I am glad you like it! Recently I have tried many new things, like sorghum, quinoa, chia, acai, millet, etc and certainly sorghum is my favourite :-)

      Delete